Resultaat 1–18 van de 68 resultaten wordt getoond

Wat als je een fles hebt waarvan de THT (tenminste houdbaar tot) datum overschreden is? Geen paniek! De THT is een kwaliteitsgarantie van de brouwerij. Dat betekent niet dat het gebruik van het product na die datum een gevaar betekent voor jouw gezondheid. Is jouw bier in kwestie dan nog kwalitatief? Sommige biersoorten hergisten telkens op fles waardoor het bier zich verder blijft ontwikkelen doorheen de jaren.

Vintage bieren worden steeds meer populair en gewaardeerd door de bierliefhebbers. Vintage bieren zijn bieren die een rijpingsproces hebben ondergaan. Bier fans laten deze bieren jarenlang rusten om hun smaak te verfijnen, wat leidt tot een indrukwekkende smaakevolutie. Het rijpen van bier vereist aanzienlijk geduld, maar de beloning maakt het wachten meer dan waard!

Verschillende factoren spelen een belangrijk rol in het smaak vorming van de vintage bieren. Denk aan alcohol bijvoorbeeld. Dit draagt bij aan natuurlijke conservering, waardoor ongewenste verouderingssmaken geen kans krijgen. Het is begrijpelijk, aangezien gedestilleerde dranken ook langdurig houdbaar zijn.

Vervolgens is er ook sprake van restsuikers. De suikers in bier ondergaan een prachtige smaaktransformatie, vooral die afkomstig zijn van donkere mouten. Tijdens het rijpingsproces vervagen hoptonen en bitterheid naar de achtergrond, waardoor de zoetheid meer ruimte krijgt in het bier.

Dan zijn er zuren bieren. Door spontane vergisting kan een bier een zuur karakter hebben gekregen. Ze zijn nagenoeg ongevoelig voor bederf. De smaken worden in balans gebracht en het krijgt een meer zachter smaak.

De duur van rijping is ook variabel en dat is afhankelijk van het soort bier. Sommige bieren bereiken hun piek na 6 rijping en sommige weer 15 jaar. Daarom is het leuk om hiermee te experimenteren en een goede smaakontwikkeling te creëren.

BierXL bouwt aan een mooi assortiment special bieren die na een rijping periode een indrukwekkend smaakpalet zullen vormen of waarvan BierXL de inschatting maakt dat deze bieren mooi kunnen worden.

Translate »